Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Μερικές απλές συμβουλές για να έχουμε και φέτος ποιοτικό ελαιόλαδο

 

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Ηρακλείου για την έναρξη της συγκομιδής του ελαιοκάρπου, η οποία στην περιοχή μας μπορεί να ξεκινήσει από τις 4/11/2019, ο  ΑΣ Συκολόγου υπενθυμίζει στους ελαιοκαλλιεργητές ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν μέχρι να φτάσει ο ελαιόκαρπος στο ελαιοτριβείο:

  • Φροντίστε ώστε ο καρπός να βρίσκεται σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης (αεριζόμενος χώρος, προστατευμένος από βροχή) μέχρι να μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο.
  • Επίσης φροντίστε ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη να είναι ο συντομότερος δυνατός ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.
  • Να τηρείτε τους κανόνες ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή έως την συλλογή).
  • Για να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση και ποιότητα του ελαιολάδου προγραμματίστε την συλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του ελαιοκάρπου. Οι υπερώριμες ελιές χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους ενώ οι πρώιμες χάνουν στις αποδόσεις.
  • Τα ελαιοδίχτυα και τα ραβδιστικά θα πρέπει να πληρούν τους κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων.
  • Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σάκων για τη μεταφορά του καρπού στο ελαιοτριβείο. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται διάτρητα πλαστικά τελάρα έτσι ώστε ο καρπός να αερίζεται  και να μην τραυματίζεται. Εάν χρησιμοποιούνται σακιά, αυτά θα πρέπει να είναι πλεκτά, αεροπερατά και κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.
  • Για τη λίπανση του μηχανολογικού σας εξοπλισμού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φυτικής προέλευσης.
  • Καλό θα είναι να αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού (χτυπήματα, πατήματα) και οι επιμολύνσεις από το έδαφος κατά τη συγκομιδή.
Επιστροφή