Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Xylella Fastidiosa: Ο κίνδυνος που πρέπει να προλάβουμε

Το κείμενο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια σύντομης ενημέρωσης για την Xylella Fastidiosa, έναν εχθρό της ελιάς και άλλων καλλιεργειών που φοβόμαστε αλλά ακόμα ευτυχώς δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Τι είναι η Xylella Fastidiosa;

Η Xylella Fastidiosa είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει την ελιά, το αμπέλι, την κερασιά και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Οδηγεί σε πλήρη ξήρανση όχι μόνο ενός δένδρου αλλά ολόκληρων φυτειών. Στην Νότια Ιταλία έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές.

Πώς μεταδίδεται ;

Η διασπορά του βακτηρίου γίνεται μέσω εντόμων, τα λεγόμενα τζιτζικάκια. Τα έντομα που τρέφονται με το χυμό από τα αγγεία των μολυσμένων φυτών, προσλαμβάνουν το παθογόνο βακτήριο και το μεταδίδουν σε άλλα υγιή φυτά που επισκέπτονται στη συνέχεια. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τι προκαλεί στα φυτά που προσβάλλει;

Το βακτήριο φράσσει τα αγγεία που μεταφέρουν νερό και θρεπτικά στοιχεία από τις ρίζες προς τα φύλλα και αντίστροφα. Αυτή η απόφραξη οδηγεί σε νέκρωση φύλλων, κλαδίσκων, κλάδων και τελικά στην ξήρανση ολόκληρου του φυτού.

Ποια συμπτώματα είναι ορατά;

Τα βασικά ορατά συμπτώματα είναι η χλώρωση, η μάρανση και η περιφερειακή ξήρανση των φύλλων και στη συνέχεια των κλαδιών. Παρόμοια συμπτώματα ωστόσο εμφανίζονται και στην περίπτωση προσβολής των δένδρων και από άλλες ασθένειες.

Πώς αντιμετωπίζεται;

ΔΕΝ υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση ακόμα. Η μόνη λύση είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί πρέπει να αγοράζουν μόνο πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στα φυτά που εισάγονται από το εξωτερικό τα οποία πρέπει  απαραιτήτως να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.

Σε κάθε περίπτωση υπόνοιας προσβολής οι παραγωγοί υποχρεούνται να ενημερώνουν τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ηρακλείου.

Επιστροφή